News

Digitalized Timber Construction – Library and Seminar Center BOKU Vienna

For the BOKU University of Natural Resources and Applied Life Sciences in Vienna, a new library and seminar center was built in wooden construction. The building extends the existing BOKU campus on a usable area of about 3.000 m² and offers space for a seminar center, a library, institute rooms, as well as pool- and user rooms. The open entrance floor and the elevated square form a communicative interface for students and professors from the neighboring existing buildings and the new building. In addition to the atmospheric qualities of wood as building material, the high proportion of daylight contributes to a friendly learning and working environment.

The appearance of the building is characterized by the timber construction, the facade surfaces remain untreated. The grid of the facade is continued in the ceiling construction inside the entrance level and the library, thus giving the building its unmistakable character. The supporting structure becomes a design element, and room-high glazing creates a dialogue between the interior and the surroundings. By opening individual glass elements, the terrace can be used as a marketplace or meeting point for students, depending on the season. The four-storey wooden structure was constructed from prefabricated glulam elements, the base and staircase (fire protection) in contact with the ground are made of reinforced concrete.

BOKU_Foto-Florian-Voggeneder
BOKU_Foto-Florian-Voggeneder

Rooms that can accommodate a large number of people are located on the two lower floors, while the two top upper floors house the institute rooms, each of which has a meeting room and a kitchenette. The two largest seminar rooms, which can be combined, are also located on the entrance floor and, together with the foyer, provide the optimal infrastructure for larger events. Like the seminar rooms below, the learning areas in the library are oriented to the northeast, towards the green space with a precious stock of trees.

The most modern digital technologies were used in planning and construction. An integral BIM model was used in the planning, which was also used in the production of the individual wooden components. In order to check the current quality of the components, accompanying monitoring of the wooden components from the factory to completion provides continuous data on this. Stora Enso Wood Products installed digital sensors in the manufactured wood components, which provide information on current temperatures and humidity levels during transport and during the construction phase. This data is evaluated by the “Track & Trace Tool”, which collects data from the so-called Wiiste sensors. In this way, important information about transport, storage, and processing of the timber elements, which may also be relevant for facility management later on, is forwarded.

BOKU_Foto-Florian-Voggeneder

The building has been awarded for its commitment to climate protection – with 965 of 1000 possible points according to the klimaaktiv building standard, it thus corresponds to the Austrian quality label klimaaktiv Gold. In terms of sustainability, in addition to the timber construction method, the compactness of the building in terms of energy efficiency was also taken into account.

BOKU Foto-Florian-Voggeneder

NUMBERS, DATA, FACTS:

Competition: 1st place, 2017

Building start: April 2019

Completion: July 2020

Effective area: Around 3.000 m²

 

CLIENT
Austrian federal real estate company (BIG)
Trabrennstrasse 2c, 1020 Vienna

USER
University of Natural Resources and Applied Life Sciences Vienna (BOKU)
Georg-Mendel-Strasse 33, 1180 Vienna

ARCHITECTURE + GENERAL PLANNER
ARGE DELTA SWAP Architects

latest articles

Werknutzungsbewilligung lt. Vereinbarung, 2021

23. November 2021

Kindergarten Negrelli street: Space for children as a holistic concept

The city of Wels had a 1.500 m² kindergarten built in Negrelli street using a solid construction method. DELTA's architects were able to convince with a very functional and identity-creating design in the application process, as they did with the Negrelli street kindergarten. The detailed and identity-creating design for children and staff as well as the sustainable long-term planning are special highlights of this project....

Mehr
ÖGK Exterior View

09. November 2021

Modern design in an ecological shell: The customer center of ÖGK Freistadt

In St. Peter street nr. 6 in the city of Freistadt (upper Austria), the new customer center of the Austrian Health Insurance Fund (ÖGK) with approx. 1.600 m² of floor space was opened in spring. In addition to the ecological aspects and the durability of the new building, the exact adherence to the costs as well as the flexible and rapid implementation in 19 months were special highlights...

Mehr

02. November 2021

This was DELTA Lab 2021

On 30.09.2021 the DELTA Lab - Digital Collaboration took place at k47 above the rooftops of Vienna. Moderated by co-owner Wolfgang Kradischnig, there was a diverse program: ...

Mehr